BIOLNG4EU

BIOLNG4EU

Volvo Trucks introduceert zware trucks die voldoen aan Euro 6 op LNG (Liquefied Natural Gas) en bio-LNG. De nieuwe trucks leveren dezelfde prestaties, rijeigenschappen en een vergelijkbaar brandstofverbruik als de dieselmodellen van Volvo. De CO2-uitstoot van de nieuwe trucks is echter 20­ tot 100% lager dan die van vergelijkbare Volvo FH en Volvo FM diesel-modellen. De nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG zijn beschikbaar met 420 of 460 pk voor zwaar regionaal en internationaal transport.

De toegepaste brandstof is vloeibaar aardgas oftewel LNG (Liquefied Natural Gas) of vloeibaar biogas, dat bekend staat als bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de ecologische voetafdruk (CO2-uitstoot) met maar liefst 100% af. Bij aardgas is de vermindering 20%.

Lees meer op de website van Volvo Trucks. Klik hier voor meer informatie

Rolande investeert sinds 2007 in LNG tankinfrastructuur in Nederland om de emissies in het wegtransport te reduceren. Rolande wil nu de volgende stap zetten: de introductie van Bio-LNG. Bio-LNG is een 100% biologische brandstof die gemaakt wordt uit afval of mest.

De belangrijkste voordelen van Bio-LNG zijn:

  • Het is de schoonste brandstof die geschikt is voor lange afstand wegtransport.
  • Bio-LNG leidt tot een CO2 reductie van minimaal 80% vergeleken met diesel Euro VI motoren.
  • Bio-LNG kan lokaal geproduceerd worden uit secundaire afvalstromen (geen impact op de voedselketen).
  • LNG is 1-op-1 te vervangen door Bio-LNG. Reeds beschikbare LNG trucks en tankinfrastructuur kunnen zonder problemen worden gebruikt voor Bio-LNG.
  • (Bio-)LNG trucks hebben een actieradius die vergelijkbaar is met dieseltrucks.

Volvo Financial Services werkt mee aan het verduurzamen van het wegtransport. Daarom is Volvo Financial Services een van de partners in het project BIOLNG4EU, dat mede wordt gefinancierd uit het Europese CEF programma. In dit project wordt de eerste infrastructuur voor Bio-LNG in Nederland en België ontwikkeld. Er worden twee locaties voor de productie van Bio-LNG gerealiseerd en vier nieuwe tankstations waar Bio-LNG blends getankt kunnen worden. Volvo Financial Services is in dit project betrokken bij de uitvoering van een real life trial met een aantal Volvo FH LNG en FM LNG trucks die op Bio-LNG blends gaan rijden. Tijdens deze trial verzamelen we waardevolle data over de performance en kosten van de trucks, de tankstations en de productielocaties.

Hiermee willen we laten zien dat Bio-LNG een serieuze optie is voor vergroening van het wegtransport op de korte termijn. Daarom verdient Bio-LNG een belangrijke plaats in de brandstoffenmix voor transport!

vfs